50 éve nem volt ilyen népszerű az asztrológia! Kínos, ha érdekel a horoszkópod?

Mi jut eszedbe a horoszkópokról? Hosszú ideig a horoszkóp egyet jelentett a női magazinok utolsó pár oldalán helyt kapó jóslatokkal. “Februárban a Bak jegyűek sok konfliktussal szembesülnek majd, a Vízöntők viszont intenzív érzelmeket élhetnek meg egy rejtélyes idegennek köszönhetően…” – ilyen és ehhez hasonló előrejelzésekre hagyatkozhattunk, amelyek – lássuk be – inkább szórakoztatóak, mintsem komolyan vehetőek. 

Ehhez képest a zodiákus ismerete, a csillagok állására való hagyatkozás manapság újra hódít. Az asztrológia levetkőzte a pletyka lapos stílust és hasraütésszerű prognózisait. Nem elég már a “fő” csillagjegyed ismerete, a Nap, Hold, és aszcendens jegyed a minimum, ami alapján megismerhető a személyiséged. Az igazán elkötelezettek pedig nem szórakoznak havi előrejelzésekkel: a legdizájnosabb mobilappok minden reggel értesítésben (persze, elég rejtélyes megfogalmazásban) figyelmeztetnek, mi vár rád aznap, a percre pontos születési dátumod és helyed alapján. 

Az asztrológia a 70-es évek óta nem volt ilyen trendi: vásárolhatunk horoszkópos ruhát, ékszert, gyertyát, reneszánszát éli a tarot, és – akár komolyan, akár humorizálva, de – olyan természetességgel posztolunk a horoszkópunkról a közösségi médiában, mint a reggelinkről. Felmérések szerint a felnőtt emberek 90%-a ismeri a csillagjegyét, a 18-24 évesek több mint fele pedig úgy gondolja, hogy az asztrológia tudományos hagyomány.

A komoly keleti gyökerekkel rendelkező csillagjósláshoz egyre több nyugati nő fordul – vajon mi lehet ennek a hátterében?

Tagadhatatlan, hogy a nagy bizonytalanság korában élünk, még ha el is tekintünk a pandémiától vagy a szomszédos háborútól. Recesszió, klímaszorongás, a fiataloknak egyre kilátástalanabb ingatlanpiac, megbízhatatlan, kizsákmányoló munkaerőpiac… Az emberek alapvetően kerülik a bizonytalan helyzeteket, így nem csoda, hogy ezen tényezők hatására egyre többen keresnek útmutatást a csillagokban. 

Egy másik fontos tényező, hogy a millenial és Z generáció egyre kevésbé hisz Istenben vagy tagja valamilyen szervezett vallásnak. Egyesek számára az asztrológia alkalmas lehet az űr betöltésére. A csillagjóslás hagyományosan mind a tudomány, mind pedig a legtöbb fősodorbeli vallás, például a kereszténység mellett kilógott, így egy se nem tudományos, se nem vallásos középútnak tekinthető azoknak, akik nem találnak válaszokat egyikben sem. 

Harmadrészt, az asztrológia rajongók nagy része nem “hisz” a csillagjóslásban. Az asztrológia nyelvezetet ad hogy érzéseiket és küzdelmeiket valami náluk nagyobb dolog részeként kontextusba helyezzék. Azaz önismereti eszközként használják a horoszkópokat: azok szándékosan többértelmű, homályos üzenetei abban nyernek értelmet, ahogy az olvasó értelmezi azokat. Amíg a csillagok fürkészése nem kerül túlsúlyba az életünkben és nem válik kifogássá, addig az asztrológia élvezete, a horoszkópok olvasása ártalmatlan. Sőt, ha vigaszt nyújt, vagy segít elfogadni a körülöttünk történő, ijesztő dolgokat, akkor még hasznos is lehet. 

Úgyhogy, ha élvezed a horoszkópod olvasását, az asztrológia appokat, és határozottan azonosulni tudsz a csillagjegye(i)ddel, ne legyen bűntudatod: rajtad kívül sok millió ember merül el a csillagjóslás világában, ki kevesebb, ki nagyobb komolysággal. Csak azt ne feledd, hogy ha túlságosan is magadra ismernél egy-egy leírásban, annak inkább pszichológiai, mint természetfeletti okai vannak. Forer-hatásnak, vagy Barnum-hatásnak, illetve a személyes megerősítés téveszméjének nevezik, amikor valaki jó eséllyel pontosnak, magára illőnek talál bármilyen felületes, részletekbe nem bocsátkozó személyiség-jellemzést, ha elhiszi hogy az kifejezetten neki készült. 

Mennyit tudsz a horoszkópokról? Teszteld a tudásod kvízünkkel: Mennyire ismered a horoszkópokat? Kvíz

Vagy keress magadnak, ismerősödnek egy horoszkópos ajándékot, kattints ide!

Források:
https://www.panmacmillan.com/blogs/lifestyle-wellbeing/the-popularity-of-astrology
https://www.bbc.com/worklife/article/20210205-why-astrology-is-so-popular-now
https://hu.wikipedia.org/wiki/Forer-hat%C3%A1s

Fotó: Jakub Pabis / Unsplash

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Shopping cart

0

No products in the cart.